Skip to main content

DARMASISWA INDONESIAN SCHOLARSHIP PROGRAM ACADEMIC YEAR 2018-2019




DARMASISWA INDONESIAN SCHOLARSHIP PROGRAM ACADEMIC YEAR 2018-2019]
The scholarship is one-year scholarship program offered to international students to study Bahasa Indonesia, Arts, Culinary and Tourism in selected Indonesian Higher Education Institutions.
===========================
Darmasiswa RI program is a scholarship program offered by the Indonesian government to foreign students from countries which have diplomatic relationship with Indonesia. DARMASISWA is a non-degree scholarship program to study Bahasa Indonesia, arts, music, crafts and particular subject in 59 selected Indonesian Higher Education Institutions in different cities in Indonesia. The candidate is allowed to select the higher institutions (universities) which carry out the program. This program is organized by the Ministry of Education and Culture (MoEC) in cooperation with the Ministry of Foreign Affairs (MoFA).
The main purpose of the Darmasiswa program is to increase and foster an interest in Bahasa Indonesia and Indonesian culture among citizens from Republic of Korea and other countries. The program is designed to enhance a mutual understanding and offer a stronger cultural link among different countries. The number of international students participating in this program increases year by year, especially in the last five years.
I.PROGRAM OFFERED
1 (One) Year Program
The scholarship is one-year scholarship program offered to international students to study Bahasa Indonesia, Arts, Culinary and Tourism in selected Indonesian Higher Education Institutions.
II. SCHEDULE OF PROGRAM
Online registration - 18 December 2017 until 18 February 2018
Interview at related KBRI/KJRI - 19 February 2018 until 9 March 2018
Selection by the University (online) - 12 March 2018 until 24 March 2018
Announcement - 16 April 2018
Attendance confirmation - 16 April until 16 May 2018
Final Announcement - 1 June 2018
Flight itinerary confirmation - 16 April until 1 August 2018
Arrival at Jakarta, Indonesia - 29 August 2018
Orientation program at Jakarta, Indonesia - 30 until 31 August 2018
III. PROCEDURES
The prospective students are required to register online and submit all documents toDarmasiswa RI official website http://apply.darmasiswa.kemdikbud.go.id. Students domicile not in their home country are not allowed to register through the Indonesian Embassy/Consulate General in the countries of residence(non-citizenship).
IV.QUALIFICATIONS OF STUDENTS
Preferably Student
Completed secondary education or its equivalent
Minimum age 17 years and not older than 35 years.
Unmarried
Able to communicate in English and additional Bahasa Indonesia(Proven by English Language Proficiency Certificate: TOEFL/TOEIC/IELTS or OTHER CERTIFICATE if applicable)
In good health as proven by Medical Certificate
Have basic knowledge of the field they are applying
V.REQUIRED DOCUMENTS
1.Curriculum vitae/resume
2. Medical certificate
3. Passport valid at least 18 months from time of arrival in Indonesia (estimated arrival: 1st August 2017)
4. Recommendation Letter from Education Institution / Professional Institution on official letterhead and signature (in English)
5. Last academic transcript and certificates (in English)
6. Language certificate (if applicable)
7. Other certificates related to the field students apply (if applicable)
8. Writing essay about the purpose of study (in English or bahasa Indonesia maximum 500 words)
VI.RIGHTS OF STUDENTS
1. Students monthly stipend is divided into 2 groups of area: Area 1 Rp. 2.850.000,- (Jakarta, Bandung, Surabaya, Denpasar, Makassar, Manado), Area 2 Rp. 2.450.000,- (Aceh, Padang, Palembang,Purwokerto, Semarang, Yogyakarta, Surakarta, Malang, Samarinda)
2. Students will be provided with the accommodation and transportation during the Orientation Program if their arrival time is in accordance with the schedule arranged by the Ministry of Education and Culture.
3. Students will get the settlement allowance when attending the Orientation Program.
4. Students legal permit arrangement with the help of the host university will be supported by the Ministry of Education and Culture.
5. Students may seek assistance from host university in finding a rent house/room which is included in monthly stipend
VII.OBLIGATION OF STUDENTS
1. Students must sign a statement letter provided by the Indonesian Embassy/Consulate General.
2. Students are requested to inform the Bureau of Planning and International Cooperation, Ministry of Education and Culture regarding date and time of arrivals to Indonesia for picking-up arrangement.
3. Students must arrive in Indonesia a day before the Orientation Program.
4. Students will be responsible for the accommodation arrangement and immigration expenses if their arrival time is not in accordance with the schedule arranged by Ministry of Education and Culture.
5. Students must follow the study until the end of the program.
6. Students must write a final report to the host university and Ministry of Education and Culture after finishing the study in Indonesia.
VIII.ADMINISTRATIVE AND FINANCIAL REGULATION
1. The scholarship granted to the participants conforms with the 12 month of study program.
2. If participants terminate their study in the university before the program ends,participants are only entitled to the allowance for the month they are to leave for their origin country.
3. The participants will receive their monthly allowance in the first week of each month providing that the participants meet the minimum attendance requirement of 75 % of the total class sessions in the previous month.
4. The participants will receive their monthly allowance providing that they remain in Indonesia during their academic period of study and academic holidays.
5. The participants must submit their original passport and other immigration documents upon their arrival in Indonesia to the host university for safekeeping. The participants will be provided with a copy of the documents and a statement of document safekeeping by the host university.
IX. VISA ARRANGEMENT
The Darmasiswa student is required to have a Social Visit Visa (VKSB) for 60 days issued by the Indonesian Embassy in the student's country of residence.
Upon arrival in Indonesia, the Darmasiswa student's passport has to be submitted to the Bureau of Planning and International Cooperation, Ministry of Education and Culture, for necessary arrangements in obtaining recommendations of the State Secretariat and the Directorate General of Immigration, Ministry of Law and Human Rights.
The students are prohibited to apply for Tourist Visa or On-Arrival Visa for study purpose.
Darmasiswa Scholarship Secretariat
Head of Bureau of Planning and International Cooperation
Secretariat General
Ministry of Education and Culture
C Building, 6th Floor
JalanJenderalSudirman, Senayan, Jakarta
Telp./Fax. (+62-21) 5724707, 5738181
Website: http://apply.darmasiswa.kemdikbud.go.id
email: darmasiswa_kln@yahoo.com
X. ACCOMODATION
The Ministry of Education and Cultural does not provide the accommodation for students.
XI. ARRIVAL IN INDONESIA
The Ministry of Education and Culture does not provide the return International airfare to Indonesia. The Ministry only provide the transportation from Jakarta to the place of study; but the transportation from the place of study to Jakarta will be borne by students.
XII. HEALTH INSURANCE
The Ministry of Education and Culture (MoEC) will not provide health insurance; therefore the students are expected to have the International insurance.

Comments

Popular posts from this blog

StuNed Scholarships - Study in Holland

Kali ini saya akan berbagi pengalaman mendaftar Beasiswa StuNed {Apa itu StuNed? habis ini saya jelaskan} awal mulanya saat saya melakukan laporan penelitian di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional beberapa teman lagi ngomongin beasiswa ini, saya tidak tertarik sih awalnya karena lagi onfire di kementerian hehe, tapi karena akan ada pengangkatan eselon dan salah satu syaratnya sudah berpengalaman tentunya, selain itu harus minimal Master atau Doctoral maka saya iseng mencoba mendaftar StuNed {lagian pendaftaranya online dan tidak ada interviewnya jadi tidak menyita banyak waktu tinggal summit berkas "beres" habis itu tinggal tunggu pengumuman intinya pendaftaran hanya melihat berkas dan prestasi/pengalaman pendaftar} pendaftaran dibuka setiap tahun, setiap tanggal 1 April batas pendaftaran dan dibuka mulai 5 February kalau tidak salah. perlu diingat bahwa intake kuliah untuk beasiswa ini Antara bulan agustus sampai november ditahun yang sama dan hanya di kampus N…

Australia Awards Scholarship 2017 Shortlisting Result

Tulisan ini merupakan pengalaman pribadi dalam menembus beasiswa Australia Awards Scholarship. Saat ini saya sedang bekerja di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional Republik Indonesia, yah saya sangat menikmati bekerja disini dan banyak ilmu dan pengalaman yang didapat tapi pada dasarnya saya dari SMA pengen bisa bekerja di Industry tapi saat itu belum dibuka recruitment calon pegawai yasudah saya di kementerian hehe. Sebetulnya habis lulus kuliah S1 saya binggung mau melanjutkan Master Degree atau Bekerja dahulu, dan ada kesempatan mendapat beasiswa KGSP dari pemerintah Korea Selatan setelah beberapa bulan kuliah di negeri ginseng saya mengundurkan diri alasannya Klik Disini Hasrat untuk sekolah di Luar Negeri sebetulnya masih sangat besar tapi banyak alasan mengapa saya harus tetap menetap sementara waktu di Indonesia untuk saat ini hehe. Saya suka iseng-iseng mendaftar beasiswa,  Pada bulan Januari 2017, saya telah mendapatkan Unconditional LoA ( Letter of Acceptance ) …

Pengalaman mendaftar StuNed 2017

Berbekal informasi dari teman, aku cari-cari lagi lebih mendalam segala informasi tentang S2 di Belanda. Setelah baca dan memilah-milih banyak website, artikel, dan blog banyak orang akhirnya aku melabuhkan pilihan ke Wageningen University and Research (WUR) program Environmental Sciences. Untuk beasiswa S2 ke belanda ada beberapa pilihan, diantaranya Netherlands Fellowship Programmes (NFP) dan Stuned. Tapi kedua beasiswa tersebut mengharuskan si pendaftar untuk mendapat LoA dari salah satu universitas di Belanda.
Selanjutnya. aku segera menyiapkan berkas untuk mendaftar ke WUR di sela-sela mempersiapkan berkas-berkas untuk Swedia. Sebetulnya waktu pendaftaran yang diberikan oleh pihak univ cukup panjang, namun waktu pendaftaran dibatasi bagi pendaftar yang ingin mendaftar beasiswa, terutama beasiswa NFP yang terlebih dahulu harus mendapat semacam invitation dari WUR (setelah mendapatkan LoA) untuk mendaftar beasiswa tersebut. Dokumen yang dibutuhkan memang ternyata gak ribet. Ga butuh…