Skip to main content

United Nations Young  Professionals Programme 2017. Apply Now!



Deadline:  August 22, 2017
Location: United Nations HQ
What is the UN Young Professionals Programme?

The Young Professionals Programme (YPP) is a recruitment initiative for talented, highly qualified professionals to start a career as an international civil servant with the United Nations Secretariat. It consists of an entrance examination and professional development programmes once successful candidates start their career with the UN.

Who can apply?

The YPP examination is held once a year and is open to nationals of countries participating in the annual recruitment exercise. The list of participating countries is published annually and varies from year to year.

Basic application criteria:

  • You must have the nationality of a participating country.
  • You must hold at least a first-level university degree relevant for the exam subject you are applying for.
  • You must be 32 or younger in the year of the examination.
  • You must be fluent in either English or French.

Participating Countries:

Each year, countries that are un- or under-represented in the United Nations, are invited to take part in the Young Professionals Programme.

Afghanistan, Andorra, Angola, Antigua and Barbuda, Australia, Bahrain, Belarus, Belize, Brazil, Brunei Darussalam, Cambodia, Cape Verde, Central African Republic, Chad, China, Comoros, Democratic People's Republic of Korea, Dominica, Equatorial Guinea, Gabon, Honduras, Indonesia, Iran, Iraq, Japan, Kiribati, Kuwait, Laos, Latvia, Lesotho, Liberia, Libya, Liechtenstein, Luxembourg, Marshall Islands, Micronesia, Monaco, Mozambique, Nauru, Norway, Oman, Palau, Papua New Guinea, Poland, Qatar, Saint Lucia, Sao Tome and Principe, Saudi Arabia, South Sudan, St Vincent and the Grenadines, Suriname, Thailand, Timor-Leste, Turkmenistan, Tuvalu, United Arab Emirates, United States, Vanuatu, Venezuela, Vietnam

Participation of staff of the United Nations:

This examination is also held for staff members of the United Nations Secretariat who work within the General Service and other related categories and aspire to a career within the Professional and higher categories. For more information about staff members participating in the young professionals programme, click  here.

Exam subjects:

Depending on the staffing needs of the United Nations, applicants are invited to apply for different exam subjects. Descriptions of responsibilities, expected competencies and education requirements differ depending on the area. Exam subjects will be announced later this year.

​Application Process:

Step 1: Confirm your eligibility
Carefully review basic application criteria on the  YPP Home page.

Step 2: Review the job opening

Read the job opening for the exam subject you are interested in and make sure you fulfil the requirements. The list of job openings can be found on the  YPP Home page.

Step 3: Prepare an application

Apply to the selected job opening through  Inspira. Additional guidelines on creating applications are available by clicking on the “Manuals and Help’’ link found in the upper right-hand corner of the webpage when you log in to  https://inspira.un.org.

​Step 4: Application evaluation.

Your application will be screened to determine if you are eligible for the examination in the exam subject you applied for. If more than 40 applicants from the same country apply for the same exam area, those applicants will be further screened and ranked by a Human Resources Officer according to points given for the following additional qualifications: highest level of education completed, knowledge of official UN languages, and relevant work experience. Please be aware that many potential applicants do not pass the screening stage due to incomplete or inaccurate applications.
If your application was successful, you will be informed that you are convoked to the examination. If determined that you are not eligible to apply or if your application was unsuccessful, you will be informed that you have not been convoked to the examination. You will be able to check the status of your application by typing your application number in the search section on the  Convocation status & Examination centre  page.

Official Website:

Comments

Popular posts from this blog

StuNed Scholarships - Study in Holland

Kali ini saya akan berbagi pengalaman mendaftar Beasiswa StuNed {Apa itu StuNed? habis ini saya jelaskan} awal mulanya saat saya melakukan laporan penelitian di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional beberapa teman lagi ngomongin beasiswa ini, saya tidak tertarik sih awalnya karena lagi onfire di kementerian hehe, tapi karena akan ada pengangkatan eselon dan salah satu syaratnya sudah berpengalaman tentunya, selain itu harus minimal Master atau Doctoral maka saya iseng mencoba mendaftar StuNed {lagian pendaftaranya online dan tidak ada interviewnya jadi tidak menyita banyak waktu tinggal summit berkas "beres" habis itu tinggal tunggu pengumuman intinya pendaftaran hanya melihat berkas dan prestasi/pengalaman pendaftar} pendaftaran dibuka setiap tahun, setiap tanggal 1 April batas pendaftaran dan dibuka mulai 5 February kalau tidak salah. perlu diingat bahwa intake kuliah untuk beasiswa ini Antara bulan agustus sampai november ditahun yang sama dan hanya di kampus N…

Australia Awards Scholarship 2017 Shortlisting Result

Tulisan ini merupakan pengalaman pribadi dalam menembus beasiswa Australia Awards Scholarship. Saat ini saya sedang bekerja di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional Republik Indonesia, yah saya sangat menikmati bekerja disini dan banyak ilmu dan pengalaman yang didapat tapi pada dasarnya saya dari SMA pengen bisa bekerja di Industry tapi saat itu belum dibuka recruitment calon pegawai yasudah saya di kementerian hehe. Sebetulnya habis lulus kuliah S1 saya binggung mau melanjutkan Master Degree atau Bekerja dahulu, dan ada kesempatan mendapat beasiswa KGSP dari pemerintah Korea Selatan setelah beberapa bulan kuliah di negeri ginseng saya mengundurkan diri alasannya Klik Disini Hasrat untuk sekolah di Luar Negeri sebetulnya masih sangat besar tapi banyak alasan mengapa saya harus tetap menetap sementara waktu di Indonesia untuk saat ini hehe. Saya suka iseng-iseng mendaftar beasiswa,  Pada bulan Januari 2017, saya telah mendapatkan Unconditional LoA ( Letter of Acceptance ) …

Pengalaman mendaftar StuNed 2017

Berbekal informasi dari teman, aku cari-cari lagi lebih mendalam segala informasi tentang S2 di Belanda. Setelah baca dan memilah-milih banyak website, artikel, dan blog banyak orang akhirnya aku melabuhkan pilihan ke Wageningen University and Research (WUR) program Environmental Sciences. Untuk beasiswa S2 ke belanda ada beberapa pilihan, diantaranya Netherlands Fellowship Programmes (NFP) dan Stuned. Tapi kedua beasiswa tersebut mengharuskan si pendaftar untuk mendapat LoA dari salah satu universitas di Belanda.
Selanjutnya. aku segera menyiapkan berkas untuk mendaftar ke WUR di sela-sela mempersiapkan berkas-berkas untuk Swedia. Sebetulnya waktu pendaftaran yang diberikan oleh pihak univ cukup panjang, namun waktu pendaftaran dibatasi bagi pendaftar yang ingin mendaftar beasiswa, terutama beasiswa NFP yang terlebih dahulu harus mendapat semacam invitation dari WUR (setelah mendapatkan LoA) untuk mendaftar beasiswa tersebut. Dokumen yang dibutuhkan memang ternyata gak ribet. Ga butuh…