Skip to main content

Y20 Summit 2015 Istanbul, Turkey



ESSAY BUTTRESSING SUSTAINABILITY (BS)

Geothermal: Our Resolution
Our Earth is like a giant ball of power plant. Its Creator has generously provided the Earth’s inhabitants  that includes us humans  an abundance of energy in eclectic forms, originating from a wide variety of naturally occurring processes. One of which came from the very soul of the Earth: its core. Around 6,000 kilometers beneath the lithosphere, a never-ending nuclear fission reaction have been taking place since the dawn of the Earth’s formation. The intense heat from the nuclear reaction radiates from the core, flowing through the mantle, penetrating the asthenosphere (the ductile magmatic layer beneath the rigid rocky lithosphere of the Earth’s crust), and when the thickness of the lithosphere allows it, the heat could break through the crust and manifest on the earth’s surface as lava, hot springs, fumaroles, solfataras and of the sort. This overflowing heat from inside the Earth is the main  component of geothermal energy.
Throughout history, humans have befriended this infinite source of renewable energy since Paleolithic times, whether it is for a nice hot bath in the warm waters of hot springs, hypocaust or also known as underfloor heating during the Roman times, even for greenhouse heating which is a method to keep plants and crops inside a greenhouse warm. But, it is not until the 20th century that engineers found a way to convert the thermal energy into electricity.
Apart from its mainstream usage as electrical power plants, Indonesia’s geothermal profusion serves a wide variety of purposes in other aspects of daily life. As an example, the Kamojang geothermal field had found a way to utilize its waste geothermal fluids for agricultural purposes. Waste fluids from aged geothermal wells could be used in mushroom growth media sterilization process. The temperature of waste fluids from the electric power plant is still relatively high. Usually, these fluids are reinjected to the geothermal wells. Thus recycling the hydrothermal fluids. But like every other thing on this planet, the wells age over time. When it reaches a certain age, the fluids from a geothermal well could not be used to supply the power plant, due to its decreasing production of steams. Normally, the hydrothermal fluids of an aged well are let to bleed out to the atmosphere in forms of hot steam. Therefore, wasting the valuable fluids and causing negative side effects such as ground water depletion, subsidence, erosion, even deforestation. Researchers and engineers have found a better use for the waste fluids to heat mushroom growth media sterilization. Mushrooms need a clean and sterile growth media. Traditionally, mushroom farmers sterilize the growing media by steaming them to 60-80oC using oil fueled boiler. A more eco-friendly method has been developed in Kamojang. Geothermal heat is used as a substitute for the kerosene generated boiler. When the heat was mixed with fresh water, it produces steam required in the sterilization process, exterminating any bacteria and pests while creating the ideal humidity also minimizing carbon dioxide emission to zero percent due to the absence of fossil fuel usage. By using the heat from geothermal, farmers could sterilize wider areas of mushroom growth medias efficiently and most of all with cheaper cost. Agaricus bisporus sp, Pleurotus spp., and Auricularia spp. are the examples of mushroom species that grows well with geothermal

In addition, geothermal heat can also be applied for growth-stimulating greenhouses. The heat is used to modify and control the greenhouse’s temperature, optimizing and accelerating plant growth. Experiments involving potatoes in Pengalengan, West Java has proven that geothermal could also help with potato seeding process.

Comments

Popular posts from this blog

StuNed Scholarships - Study in Holland

Kali ini saya akan berbagi pengalaman mendaftar Beasiswa StuNed {Apa itu StuNed? habis ini saya jelaskan} awal mulanya saat saya melakukan laporan penelitian di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional beberapa teman lagi ngomongin beasiswa ini, saya tidak tertarik sih awalnya karena lagi onfire di kementerian hehe, tapi karena akan ada pengangkatan eselon dan salah satu syaratnya sudah berpengalaman tentunya, selain itu harus minimal Master atau Doctoral maka saya iseng mencoba mendaftar StuNed {lagian pendaftaranya online dan tidak ada interviewnya jadi tidak menyita banyak waktu tinggal summit berkas "beres" habis itu tinggal tunggu pengumuman intinya pendaftaran hanya melihat berkas dan prestasi/pengalaman pendaftar} pendaftaran dibuka setiap tahun, setiap tanggal 1 April batas pendaftaran dan dibuka mulai 5 February kalau tidak salah. perlu diingat bahwa intake kuliah untuk beasiswa ini Antara bulan agustus sampai november ditahun yang sama dan hanya di kampus N…

Australia Awards Scholarship 2017 Shortlisting Result

Tulisan ini merupakan pengalaman pribadi dalam menembus beasiswa Australia Awards Scholarship. Saat ini saya sedang bekerja di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional Republik Indonesia, yah saya sangat menikmati bekerja disini dan banyak ilmu dan pengalaman yang didapat tapi pada dasarnya saya dari SMA pengen bisa bekerja di Industry tapi saat itu belum dibuka recruitment calon pegawai yasudah saya di kementerian hehe. Sebetulnya habis lulus kuliah S1 saya binggung mau melanjutkan Master Degree atau Bekerja dahulu, dan ada kesempatan mendapat beasiswa KGSP dari pemerintah Korea Selatan setelah beberapa bulan kuliah di negeri ginseng saya mengundurkan diri alasannya Klik Disini Hasrat untuk sekolah di Luar Negeri sebetulnya masih sangat besar tapi banyak alasan mengapa saya harus tetap menetap sementara waktu di Indonesia untuk saat ini hehe. Saya suka iseng-iseng mendaftar beasiswa,  Pada bulan Januari 2017, saya telah mendapatkan Unconditional LoA ( Letter of Acceptance ) …

Pengalaman mendaftar StuNed 2017

Berbekal informasi dari teman, aku cari-cari lagi lebih mendalam segala informasi tentang S2 di Belanda. Setelah baca dan memilah-milih banyak website, artikel, dan blog banyak orang akhirnya aku melabuhkan pilihan ke Wageningen University and Research (WUR) program Environmental Sciences. Untuk beasiswa S2 ke belanda ada beberapa pilihan, diantaranya Netherlands Fellowship Programmes (NFP) dan Stuned. Tapi kedua beasiswa tersebut mengharuskan si pendaftar untuk mendapat LoA dari salah satu universitas di Belanda.
Selanjutnya. aku segera menyiapkan berkas untuk mendaftar ke WUR di sela-sela mempersiapkan berkas-berkas untuk Swedia. Sebetulnya waktu pendaftaran yang diberikan oleh pihak univ cukup panjang, namun waktu pendaftaran dibatasi bagi pendaftar yang ingin mendaftar beasiswa, terutama beasiswa NFP yang terlebih dahulu harus mendapat semacam invitation dari WUR (setelah mendapatkan LoA) untuk mendaftar beasiswa tersebut. Dokumen yang dibutuhkan memang ternyata gak ribet. Ga butuh…