Skip to main content

School holidays leave 3 million children at risk of hunger, report says



Up to 3 million children risk going hungry during the school holidays, leaving them vulnerable to malnutrition and undermining their education and life chances, a cross-party group of MPs and peers has warned.
Its report cited evidence of children existing on holiday diets of crisps, hungry youngsters unable to take part in a football tournament because “their bodies simply gave up”, and others surviving on stodgy, unhealthy diets “bought to fill hungry stomachs”.
The report said those at risk of hunger over the summer include more than 1 million children who receive free school meals during term time, and 2 million more with working parents who are still in poverty.







The evidence presented in this report is staggering. It shows us that not only are there children in this country who are exposed to hunger when they are not at school, but also that this exposure risks damaging their prospects of gaining a good education and living a healthy life,” the group’s chair, FranThe group also said that ministers should channel £41.5m raised as part of the planned tax on sugary drinks to help each UK council set up support schemes with local churches and charities aimed at feeding hungry children when school canteens are shut.
The all-party parliamentary group (APPG) on hunger found there was a “deeply troubling” impact on children who had gone hungry over the holidays and returned to class “malnourished, sluggish and dreary”. 
It said the evidence it had received indicated that those children “start the new term several weeks, if not months, intellectually behind their more fortunate peers who have enjoyed a more wholesome diet and lots of activity”. 








The report said: “There can be no escape from the reality that in 2017, children in different parts of England, Wales, Scotland, and Northern Ireland are arriving back at school hungry and totally unprepared to learn after the holidays.
“We have learnt of one young person who vomited during the holidays because their diet consisted exclusively of packets of crisps. Elsewhere, a group of children taking part in a holiday football tournament had to drop out of the latter stages of the competition, as they had not eaten a meal in the days leading up to the event. Their bodies simply gave up on them.” 
The positive impact on poorer children who attended free meal and fun projects during the holidays was stark, the report said. They “eat more healthily, undertake more exercise, demonstrate better behaviour, and return to school in a much improved condition than they otherwise would have done in the absence of those projects”.
Although the APPG praised voluntary groups which had set up networks of holiday food projects across the UK, it said that overall provision was sporadic and piecemeal, and could not be viewed as a sufficient response to the problem.
Some areas had no coverage at all, and large numbers of children were missing out, it said: “A scarcity of funding, a lack of coordination and a heavy reliance on donations limit our country’s ability to protect every child from hunger during school holidays.”
It called on the government to back a proposed free school meals (provision in school holidays) bill after the general election. “It [the government] has now had time to take on board the fact that under its stewardship of the fifth richest country in the world, too many children are stalked by hunger,” said Field.
He added: “Abolishing hunger during school holidays is beyond the ability of individual community groups and volunteers alone. It needs, above all, a government lead in giving local authorities duties to convene churches, community groups, businesses, schools and public bodies in their area.”

Comments

Popular posts from this blog

StuNed Scholarships - Study in Holland

Kali ini saya akan berbagi pengalaman mendaftar Beasiswa StuNed {Apa itu StuNed? habis ini saya jelaskan} awal mulanya saat saya melakukan laporan penelitian di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional beberapa teman lagi ngomongin beasiswa ini, saya tidak tertarik sih awalnya karena lagi onfire di kementerian hehe, tapi karena akan ada pengangkatan eselon dan salah satu syaratnya sudah berpengalaman tentunya, selain itu harus minimal Master atau Doctoral maka saya iseng mencoba mendaftar StuNed {lagian pendaftaranya online dan tidak ada interviewnya jadi tidak menyita banyak waktu tinggal summit berkas "beres" habis itu tinggal tunggu pengumuman intinya pendaftaran hanya melihat berkas dan prestasi/pengalaman pendaftar} pendaftaran dibuka setiap tahun, setiap tanggal 1 April batas pendaftaran dan dibuka mulai 5 February kalau tidak salah. perlu diingat bahwa intake kuliah untuk beasiswa ini Antara bulan agustus sampai november ditahun yang sama dan hanya di kampus N…

Australia Awards Scholarship 2017 Shortlisting Result

Tulisan ini merupakan pengalaman pribadi dalam menembus beasiswa Australia Awards Scholarship. Saat ini saya sedang bekerja di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional Republik Indonesia, yah saya sangat menikmati bekerja disini dan banyak ilmu dan pengalaman yang didapat tapi pada dasarnya saya dari SMA pengen bisa bekerja di Industry tapi saat itu belum dibuka recruitment calon pegawai yasudah saya di kementerian hehe. Sebetulnya habis lulus kuliah S1 saya binggung mau melanjutkan Master Degree atau Bekerja dahulu, dan ada kesempatan mendapat beasiswa KGSP dari pemerintah Korea Selatan setelah beberapa bulan kuliah di negeri ginseng saya mengundurkan diri alasannya Klik Disini Hasrat untuk sekolah di Luar Negeri sebetulnya masih sangat besar tapi banyak alasan mengapa saya harus tetap menetap sementara waktu di Indonesia untuk saat ini hehe. Saya suka iseng-iseng mendaftar beasiswa,  Pada bulan Januari 2017, saya telah mendapatkan Unconditional LoA ( Letter of Acceptance ) …

Pengalaman mendaftar StuNed 2017

Berbekal informasi dari teman, aku cari-cari lagi lebih mendalam segala informasi tentang S2 di Belanda. Setelah baca dan memilah-milih banyak website, artikel, dan blog banyak orang akhirnya aku melabuhkan pilihan ke Wageningen University and Research (WUR) program Environmental Sciences. Untuk beasiswa S2 ke belanda ada beberapa pilihan, diantaranya Netherlands Fellowship Programmes (NFP) dan Stuned. Tapi kedua beasiswa tersebut mengharuskan si pendaftar untuk mendapat LoA dari salah satu universitas di Belanda.
Selanjutnya. aku segera menyiapkan berkas untuk mendaftar ke WUR di sela-sela mempersiapkan berkas-berkas untuk Swedia. Sebetulnya waktu pendaftaran yang diberikan oleh pihak univ cukup panjang, namun waktu pendaftaran dibatasi bagi pendaftar yang ingin mendaftar beasiswa, terutama beasiswa NFP yang terlebih dahulu harus mendapat semacam invitation dari WUR (setelah mendapatkan LoA) untuk mendaftar beasiswa tersebut. Dokumen yang dibutuhkan memang ternyata gak ribet. Ga butuh…