Skip to main content

PAVILION COP 22 BY AGUNG WICAKSONO


The twenty-second session of the Conference of the Parties (COP22) and the twelfth session of the Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Kyoto Protocol (CMP12) opened today, November 7, at the Bab Ighli village site in Marrakech with the election of COP 22/CMP12 President Salaheddine Mezouar and the official transition from the French COP21 to Moroccan COP22 Presidency.
The official opening ceremony to the Marrakech Climate Change Conference featured remarks by COP22 President Salaheddine Mezouar, COP21 President Segolene, UNFCCC Executive Secretary Patricia Espinosa, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Chair, Hoesung Lee and the Mayor of Marrakech, Mohammed Larbi Belcadi, followed by a performance by a group of local drummers to set the beat for climate action over the next 11 days of the conference.
Segolene Royal opened the session by celebrating the entry into force of the Paris Agreement on November 4 and praised the close coordination between France and Morocco over the past year in the lead up to COP22.
“The rapid entry into force of the Paris Agreement is unprecedented and sends a powerful signal of world’s commitment to combatting climate change.” Underscored the COP21 President.
Salahedinne Mezouar welcomed all participants to Marrakech for two weeks of climate action including the historic first meeting of the Parties to the Paris Agreement that will take place on November 15. The COP22 President called on all participants to commit to concrete climate initiatives and actions to support the most vulnerable countries to the impacts of climate change especially in Africa, least developed and small island developing states.
He announced that during COP22 Morocco, along with a number of partners will launch the National Determined Contributions (NDC) Partnership to build capacity and direct climate finance flows towards the most vulnerable.
He reiterated the importance of accelerating climate finance, innovation, transfer and capacity building to create the low-carbon economy the planet needs to stay below the 2 degree Celsius mark of global warming.
“Paris gave us a global commitment to climate change and COP22 in Marrakech will give us more ambitious climate action. We must all rise to the challenge in support of the most vulnerable countries in the fight against climate change” underscored the COP22 President.
Patricia Espinosa emphasized the historic significance of Morocco and Marrakech as host of the UN Climate Change Conference. COP7, held in Marrakech in 2001 produced the Marrakech Accords and COP22 will feature CMA1 and the first global climate action agenda that will feature thematic showcase events, dialogues and a high-level event to call on more coordinated and ambitious climate action between States and civil society.

of State John Kerry reaffirmed the US commitment to addressing global climate change here at the UN climate conference in Marrakech, Morocco. Marrakech serves as host city for the 22nd Conference of Parties (COP22) under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). 

The world must now wait to see if the incoming Trump administration will honor those commitments, or if the US will become a rogue nation that denies the very existence of climate change as a hoax “created by and for the Chinese to make US manufacturing less competitive.” Once inaugurated, Trump will stand as THE ONLY head-of-state who denies the science of climate change.

Kerry stated, “No one should doubt the overwhelming majority of Americans who know climate change is occurring and are committed to addressing it.” He noted how “The world is unified” and moved so quickly to bring the Paris Agreement into force.
“The US is on our way to meeting all of our climate commitments.” Kerry emphasized that the primary driver of emissions reduction is market place forces. “Investing in clean energy simply makes economic sense, sollar market, the largest the world has ever known.”
2016-11-16-1479312131-2785774-johnkerry.jpg
[Secretary of State John Kerry press briefing at COP22 in Marrakech, Morocco.]
Kerry acknowledged, “Time is not our side.” Morocco hosted COP7 in 2001. “Since then, we have experienced our 16 hottest years in history...Even the strongest skeptic has to acknowledge that something is happening.”
Kerry stated, “I underscore today, we don’t get a second chance.” Science warns “some thresholds, if we cross them, cannot be reversed...Wise public policy demands that we take [informed action] now...This is about choices.”
Yesterday, King Mohammad VI welcomed dignitaries to the COP22 High-Level Segment in Morocco, “the land of dialog and coexistence, the crossroads of civilizations.” Marrakech is a gritty, bustling commercial hub nestled on a plateau surrounded by the snow-capped Atlas Mountains.

While the city basks under clear, blue, sunny skies, negotiators and attendees at the nearby COP labor under a dark cloud of uncertainty due to the outcome of the recent US presidential elections. During the run-up to the election, Trump proclaimed that he would withdraw from the Paris Agreement on day-one of his presidency.

The historic Paris Agreement turned our global economic ship away from fossil fuels and toward a low carbon future last December when 196 Parties to the UNFCCC approved The Agreement at COP21 in Paris.
November 2016 may turn out to be a true turning point in the global climate change story, or it may ultimately go down in history as a month of infamy. The Paris Agreement entered into force on November 4, 2016. COP22 opened 3 days later on November 7, dubbed ‘The COP of Action‘. A day later, the outcome of the US elections shocked the world as a minority of US voters were able to elect climate denier Trump under the US Electoral College system.
COP22 serves as the first meeting of Parties to the Paris Agreement, called “CMA1“. As such, CMA1 will establish the governing body of the Paris Agreement with authority over all administrative, procedural, operational, and substantive matters.
UN Secretary-General Ban Ki-moon counseled yesterday that “countries have strongly supported the [Paris] Agreement because they realize their own national interest is best secured by pursuing the common good.” However, Trump disdains science and is surrounding himself with self-proclaimed climate skeptics. He announced Stephen K. Bannon, a right-wing media agitator, to serve as his senior counselor and chief strategist. He is eyeing climate skeptic Myron Ebell to lead the EPA.

He appears to be tapping fossil fuel barons and anti-environmental regulation industrialists to stack his senior administration. He is rumored to be considering Sarah ‘drill-baby-drill’ Palin for Secretary of the Interior. Will this inner working circle heed Ban’s warning that “no country, however resourceful or powerful, is immune from the impacts of climate change”?
The World Meteorological Organization (WMO) released a provisional statement here in Morocco just two days ago projecting that “2016 is on track to be the hottest year on record” and that “long-term climate indicators are also record breaking.” 2015 currently holds the record for hottest year. The WMO Statement was released to inform COP22 negotiations.
At his press briefing today, Kerry implored “to those in power. I ask you on behalf of billions of people around the world, do your due diligence before making decisions...consult with the scientists.” He asked, “Do we have the collective will?”
That question was in-part answered by a coalition of global civil society groups who united with US Climate Action Network in an ‘Action’ connected to Kerry’s visit. Their fundamental message stated,

“We as an international community the entire international community are committed to continuing action on climate change. The people of the United States have the opportunity to show leadership and cooperation with the global community. We are committed to upholding the commitments our country has made and activating decisively to confront the climate crisis.”




Comments

Popular posts from this blog

TEST DI PT PETROKIMIA GRESIK

Siapa yang belum tau Petrokimia Gresik? Petrokimia Gresik adalah salah satu perusahaan yang berlokasi di Gresik kota Industri, BUMN dan masa depan terjamin, top. Tapi ya masuknya tentu saja tidak gampang, hehe.

Petrokimia ini buka sekitar bulan November 2015, kita isi biodata kita di web nya dan lengkapin berkasnya, kalo lolos seleksi berkas akan diundang untuk tes Akademik. Saya mengambil lokasi tes di Universitas Brawijaya, Malang tempat saya menimba ilmu selama 3 tahun 4 bulan hehe. Sebetulnya saya ikut cuman menambah pengalaman saja karena saya mendapat beasiswa S2 KGSP di Korea, jadi sambil menunggu berangkat saya ikut mendaftar kerja buat nambah pengalaman, ini rangkaian tahapan seleksinya 




Tes Akademik

Tes akademik ini isinya adalah soal seputar Pertanian, banyak soal tentang biokimia dan fisiologi tanaman, ada beberapa soal teori yang sangat dasar, masih berhubungan dengan pupuk-pupuk dan ada juga hitungan yang kalo disodorin soalnya sekarang juga saya tidak yakin bisa ngerjain. …

TES DI PT. PETROSIDA GRESIK

Hallo kali ini saya ingin berbagi pengalaman mendaftar di PT. Petrosida Gresik yang mana anak perusahaan dari PT. Petrokimia Gresik. Suatu ketika di groub angkatan HPT jurusan selama kuliah S1 di University of Brawijaya, tiba tiba teman ku sekelas ngasih informasi kalau Petrosida lagi recruitment, dia ngasih informasi kalau recruitment dilakukan online banyak upload Surat keterangan sehat, CV atau curriculum vitae, Scan ijazah, scan transcript nilai, Toefl atau kemampuan bahasa inggris minimal 450, Akreditasi kampus minimal A.
Waktu itu aku tidak tertarik karna masih on fire di kementerian dan lagi nyusun conference buat thesis saya di Korea hehe. Kebetulan saya mendapat beasiswa KGSP atau Korean Government Scholarship Programme dari pemerintah Korea, tidak terikat sih kalau sudah lulus kembali ke Indonesia silahkan kalau mau bekerja di Korea di fasilitasi, pengenya sih kerja di Luar negeri karna culture nya enak banget, orangnya profesional dan sangat menghargai waktu. Tapi orang tua …

MENDAFTAR BEASISWA BELANDA

Berbekal informasi dari teman, aku cari-cari lagi lebih mendalam segala informasi tentang S3 di Belanda. Setelah baca dan memilah-milah banyak website, artikel, akhirnya aku melabuhkan pilihan ke Wageningen University and Research (WUR) program Environmental Sciences.

Untuk beasiswa S3 ke belanda ada beberapa pilihan, diantaranya Netherlands Fellowship Programmes (NFP) dan Stuned. Tapi kedua beasiswa tersebut mengharuskan si pendaftar untuk mendapat LoA dari salah satu universitas di Belanda.

Selanjutnya. saya segera menyiapkan berkas untuk mendaftar ke WUR di sela-sela mempersiapkan berkas-berkas untuk Hungaria. Sebetulnya waktu pendaftaran yang diberikan oleh pihak universitas cukup panjang, namun waktu pendaftaran dibatasi bagi pendaftar yang ingin mendaftar beasiswa, terutama beasiswa NFP yang terlebih dahulu harus mendapat semacam invitation dari WUR untuk mendaftar beasiswa tersebut.

Dokumen yang dibutuhkan memang ternyata sedikit ribet. tidak butuh surat rekomendasi maupun proposa…

AUSTRALIA AWARDS SCHOLARSHIP (AAS)

Tulisan ini merupakan pengalaman pribadi dalam menembus beasiswa Australia Awards Scholarship. Saat ini saya sedang bekerja di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional Republik Indonesia, yah saya sangat menikmati bekerja disini dan banyak ilmu dan pengalaman yang didapat tapi pada dasarnya saya dari SMA pengen bisa bekerja di Industry tapi saat itu belum dibuka recruitment calon pegawai yasudah saya di kementerian hehe. 

Sebetulnya habis lulus kuliah S1 saya binggung mau melanjutkan Master Degree atau Bekerja dahulu, dan ada kesempatan mendapat beasiswa KGSP dari pemerintah Korea Selatan.  Hasrat untuk sekolah di Luar Negeri sebetulnya masih sangat besar tapi banyak alasan mengapa saya harus tetap menetap sementara waktu di Indonesia untuk saat ini hehe.

Saya telah mendapatkan Unconditional LoA (Letter of Acceptance) dari The Australian National University, Auckland University of Technology, University of Adelaide. Karna jadwal nya berbarengan sama Beasiswa StuNed maka saya juga…

StuNed Scholarships - Study in Holland

Kali ini saya akan berbagi pengalaman mendaftar Beasiswa StuNed saat saya melakukan laporan penelitian di Kementerian Perencanaan dan Pembangunan Nasional beberapa teman lagi ngomongin beasiswa ini, saya tidak tertarik sih awalnya karena lagi onfire di kementerian hehe, tapi karena akan ada pengangkatan eselon dan salah satu syaratnya sudah berpengalaman tentunya,

selain itu harus minimal Master atau Doctoral maka saya iseng mencoba mendaftar StuNed {lagian pendaftaranya online dan tidak ada interviewnya jadi tidak menyita banyak waktu tinggal summit berkas "beres" habis itu tinggal tunggu pengumuman intinya pendaftaran hanya melihat berkas dan prestasi /pengalaman pendaftar} pendaftaran dibuka setiap tahun, setiap tanggal 1 April batas pendaftaran dan dibuka mulai 5 February kalau tidak salah. perlu diingat bahwa intake kuliah untuk beasiswa ini Antara bulan agustus sampai november ditahun yang sama dan hanya di kampus Netherlands atau Belanda saja karena beasiswa ini dari p…

TES PSIKOLOGI BAUM TEST

Tulisan ini di buat untuk membantu teman-teman yang sedang kebingungan ketika akan menghadapi tes psikologi, khususnya tes menggambar pohon (BAUM Test). Jujur, penulis sering ditanyai oleh teman tentang bagaimana seharusnya menggambar pohon ketika tes psikologi? Pohon apa yang sebaiknya di gambar? Apakah ada perbedaan penilaian antara tes menggambar pohon ketika masuk sekolah/ kuliah dengan masuk kerja? Nah. Kali ini penulis mencoba untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan tersebut melalu tulisan ini. Silahkan di cermati baik-baik ya....

BAUM Test merupakan alat ukur psikologi. Fungsi dari BAUM Test ini sendiri pada umumnya terdiri dari 2, pertama untuk keperluan industri (seleksi kerja) dan yang kedua klinis, biasanya digunakan untuk mendiagnosa permasalahan psikologi (asesmen psikologi). Di awali oleh Goodenough pada tahun 1926 yang mengembangkan suatu prosedur yang terstandarisasi untuk mengevaluasi inteligensi anak-anak, di awali dengan menggambar seorang manusia (draw a man). Kemudian…

MENGAPA HARUS MAPRES ?

Beberapa waktu belakangan saya mendapat beberapa pertanyaan dan juga diundang ke beberapa sesi atau seminar untuk sharing tentang kompetisi Mapres (Mahasiswa Berprestasi), tentang manajemen waktu, kiat presentasi ilmiah dan hal terkait mapres lainnya. Pada saat yang bersamaan, karena sudah mulai bekerja full-time di kementerian, tidak semua sesi sharing yang bisa saya datangi, terutama pada hari kerja.
Mungkin ada yang pernah menyentil bahwa orang yang ikut Mapres adalah orang yang `ambi` (walau saya sering gagal mengerti kenapa kata ambi atau ambisius sering memiliki konotasi negatif bagi banyak orang Indonesia setidaknya yang saya temui) dan seolah tidak peduli akan lingkungan. Padahal kata Ambisius sendiri (Menurut KBBI) berarti berkeinginan keras untuk mencapai suatu cita-cita atau harapan. Tidak ada elemen kekerasan atau pelanggaran terhadap hak orang lain dalam kata yang disebut ambisius. Klik disini

Karena itulah, tulisan ini saya tulis untuk berbagi pengalaman dan perspektif ten…